Sansz Alapítvány
"A szeretet a jóért való küzdelem leghatalmasabb fegyvere."
Gary Chapman

"SANSZ - 2007. óta"

Bemutatkozó

SANSZ – Segít A Négylábúak SZeretete Alapítvány

A „SANSZ – Segít A Négylábúak SZeretete” Alapítvány 2007.-ben alakult, azzal a céllal, hogy a tanulók, hátrányos helyzetű rétegek és beteg emberek társadalmi beilleszkedését, készségfejlesztését, gyógyulását támogassa állat-asszisztált terápia segítségével.

Célunk többek közt kutyákkal rehabilitációs foglalkozások tartása mellett, a fogyatékkal élő személyek segítő kutyáikkal történő sportolási (kutyás sportok) lehetőségeinek szervezése és biztosítása. Jelenleg 27 vizsgázott terápiás párosunk van. A 27 vizsgázott párosból az Alapítvány tulajdona 3 kutya. Az Alapítvány önkéntesei több területen végeznek állat-asszisztált terápiát szociális-, egészségügyi-, oktatási-, büntetés végrehajtási Intézményekben. Törekszünk arra, hogy minden évben részt vegyünk szakmai etológiai táborban, ahol az állatok folyamatos képzése és szinten tartása, továbbá a kiképzőik etológiai szakmai fejlesztése történik. Az önkéntesek részére módszertani, szakmai továbbképzést szervezünk.

 

Kutyáink

Kutyáink

A „SANSZ – Segít A Négylábúak SZeretete” Alapítvány rehabilitációs munkája során számos helyszínen heti rendszerességgel dolgozik, több intézménnyel áll kapcsolatban, akik saját pozitív tapasztalatuk alapján ajánlják a szolgáltatást. Évente 10-15 bemutatót tartunk a módszer (AAA, AAT, AAE) és a szolgáltatás megismertetésére, terjesztésére, elfogadtatására.

Jelenleg 4 segítő kutya átadása van folyamatban: 2 személyi segítő, 1 mozgássérült segítő, 1 terápiás.

A már kiképzett és a kiképzés alatt álló kutyák további referenciaként szolgálnak az Alapítvány munkájáról, továbbá úttörőként szolgál a későbbiekben megvalósulandó fogyatékos személyek sportolási tevékenységéhez. Távolabbi célunk, hogy a fogyatékos személyek számára paragility, K99, parafrizbee, treibball kutyás sportokat biztosítsunk. A sportolás azért is hasznos számukra, mert ezzel az egészségi és mentális állapotuk is javul, a kutya és gazda jó kapcsolata biztosan megtartható, továbbá megoldott a vizsgázott segítőkutyák utókövetés is.

Számos segítőkutya kiképző szervezet működik országszerte, ahol vizsgázott párosok sportolási lehetőségei eléggé korlátozva vannak, szeretnénk értük is tenni.

 

Segítőkutyák választása és vizsgáztatás

3A „SANSZ – Segít A Négylábúak SZeretete” Alapítvány a segítő kutyáit több területről szerzi be. Van olyan segítőkutyánk, akit adott célra menhelyről választottunk és van olyan kutyánk, akit adott tenyészetből, adott párosításból.

A menhelyes programunk: önkénteskedni járunk olyan 16-18 éves antiszociális, állami gondozott fiúkkal, akik maguk is részt vesznek terápiás foglalkozásokban. Az önkéntes foglalkozás során a fiúk foglalkoznak a kutyákkal, tanítják, gondoskodnak róla. A pár alkalmas foglalkozásos végén egy habilitációs kutyakiképző segítségével kiválasztják az „alkalmasnak tűnő” kutyákat, akiket az Alapítvány letesztel. A kiválasztás után kezdődik a képzés, mely 1-1,5 évig tart. A kiképzett kutya átadása ez után történik. Az összeszokás után a páros felkészül a segítőkutya vizsgára.

Magyarországon 2009. decembere óta törvény szabályozza, a segítőkutyák vizsgáztatását és alkalmazását. 27/2009. (XII. 3.) SZMM rendelet kimondja, hogy a megkülönböztető jelzéssel ellátott vizsgázott terápiás kutya munka végzés céljából beléphet bármilyen Intézményben, míg a megkülönböztető jelzéssel ellátott egyéb segítőkutya bárhová beléphet a fogyatékkal élő gazdájával.

Paragility

 

4Az alapötlet Alt Sándortól származik, aki 2002-ben az IMCA-val (International Mix & Breed Championship Agility) párhuzamosan hirdette meg az első ParAgility World Cup-ot. Ezért aztán “John Gilbert az agility atyja” analógiájára úgy gondolom, hogy helyes ha kijelentjük, hogy “Alt Sándor a PAWC atyja”.

Amikor az ötlet megfogant még nem is sejtettük, hogy mekkora fába vágtuk a fejszénket.

A kezdeti lépésekben nagy szerepet játszott Mányik Ricsi (többszörös világbajnok) és Tóth Árpád segítő munkája a speciális feladatok megoldásában.

2002-ben Gyulán valahogy el kellett indítani a sorozatot, ezért az első versenyen még nem a versenyzők sérültségi foka, hanem az agility szabályzat szerinti méretkategória szerint lettek a résztvevők besorolva.

2004-ben végre elkészült a PAWC első szabályzata.

2004-től 2009-ig magyaroké volt a bajnoki cím, ez a sorozat 2010-ben megszakadt, azóta sem sikerült dobogós helyezést elérni a magyaroknak, kivéve a 2013. évet!

 

 

A jövő

 

5Annak érdekében, hogy a rendszeresen beérkező igényeket maximálisan kielégítsük folyamatosan képzünk terápiás és személyi-segítő kutyákat. Együttműködő partnereinkkel összefogva, szinte minden igény kielégítését biztosítani tudjuk.

 

 

 

6Terveink között szerepel, hogy a jövőben az Alapítványnál képzett és vizsgázott segítő kutyák és gazdáik részt vehessenek kutyás sporttevékenységekben, akár verseny szinten is.

 

 

Forrás: Ármós Ibolya