Sansz Alapítvány
"A szeretet a jóért való küzdelem leghatalmasabb fegyvere."
Gary Chapman

"SANSZ - 2007. óta"

BÜSZKESÉGEINK

Referenciák

Segítőkutyát alkalmazó személyektől

 

Dévai Dani és Dodó (személyi-segítőkutya)

 

„Dani egy csodagyerek: dyslexiás, dysgraphiás valamint Asperger-szindrómás.

Sajnos minden fenn felsorolt „jelzőt” elég későn diagnosztizáltak nála. Nagy sokk a családnak megkapni a diagnózist és még nehezebb megtanulni, vele együtt élni.

Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, mert hamar kapcsolatba kerültünk a SANSZ vezetőjével. Tudott volt, hogy Dani esetében az állatasszisztált terápia, illetve egy saját segítő kutya nagyon sokat segíthet. Időt kaptunk, mind mi, mind Dani, hogy biztosak lehessünk abban, hogy felkészültek vagyunk arra, hogy segítő kutyája legyen.

Lehetőséget kapott, hogy a lehetséges, választható kutyusok közül ő döntse el, melyik tetszik neki. Hamar megkedvelték és megszerették egymást Dodóval. Mindenben segítségünkre volt Ibi, hogy minden szakaszban a legzökkenőmentesebb lehessen a közös munka.

Dani esetében a kutya jelent mindent! Sok dologra megtanította őt. Igazi társak, barátok. Sokat segít hangulati ingadozásai kezelésében, problémái megoldásában. Kiegyensúlyozottabb, könnyebben megy a tanulás. Megtanulta, mi a felelősség, milyen gondoskodni valakiről. Milyen az, ha valakinek minden problémát el lehet mondani és nem beszél vissza. Egyszerűbb kezelni az új helyzeteket, kevesebb a feszültség. Személyiségében erősebbé és kitartóbbá teszi Danit. Megtanította Dodó, hogy másokra is figyelni kell és tekintettel kell lenni mások igényeire is. Jobban tud koncentrálni dolgokra, önbizalma sokat erősödött.

A közös munka eredményeként elég hamar kiderült, hogy ez a barátság további közös munka alapját, az agilityt is magában rejti. Ez további sikerélményt nyújt Daninak. Van valami, amiben ő ügyesebb másoknál, olyan tudással rendelkezik, amit mindenki csak ámulva néz. Megtanulta, hogy a kitartó munkának, türelmes tanításnak, a sokszor elismételt, szeretettel elvégzett feladatoknak meglesz az eredménye. Hamarosan mennek életük első versenyére, melyre nagyon lelkesen készülnek. Felnőttként, a feladathoz felnőve, igazi trénerként mindenből kiveszi a részét, ötleteivel segíti a felkészülést.

A fenn felsorolt sok-sok jó mellett nem utolsósorban barátokra lelt. A kutyaiskola valamennyi tagja szeretettel fogadta Danit és nagyon jó közegben töltheti idejét velük.

Nagy-nagy köszönet és hála ezért elsősorban IBINEK és JANINAK és valamennyi „KUTYÁSNAK”.”

 

Debrecen, 2014. április 8.

 

Dévainé Laczovics Anna (Dani édesanyja)

Ármós János a 2013. PAWC Világbajnoka

7„2011-ben ismerkedtem meg ezzel a sporttal. Első versenyem, mely egyben sikerem is, 2012. februárjában Országos Bajnokok lettünk. Ezt az eredményt Mogyorónak a SANSZ Alapítvány terápiás kutyájának köszönhettem, akit feleségem készített fel. Már ekkor rájöttem, hogy sokat kell fejlődnöm, mert tapasztalatlanságomat a kutya korrigálta, rengeteget tanultam és tanulok tőle. Innentől kezdve jártam ki edzésekre rendszeresebben. Sajnos minden edzésen megerősítést kaptam, hogy a laza talaj, ami a kutyák és épek számára ideális, számomra akadályozó tényező. A terep miatt nem tudtam lendületesen haladni, ami rendkívül frusztrálta a kutyát és engem is.

Feleségem rengeteget segített a felkészülésben, melynek eredményeként 2013 szeptemberében Gyulán Paragility Világbajnokok lettünk.

A világbajnokságon egyre nagyobb hangsúly van a sebességen. Jövőre már biztosan nem lesz elég a győzelemhez három hibátlan futam. Ahhoz, hogy a paragility csapat technikai tudása és sebessége is fejlődjön, szükségük lenne egy számukra megfelelő terepre (lehetőleg zárt), ahol rendszeresen edzeni tudunk.”

Ármós János8